Taxibåt&Skärgårdsupplevelse

Söderhamn


 
 
 • 1 Agön
  Agön är en av de största öarna i Hälsingeskärgården. I fiskeläget, som ligger på öns södra sida, finns många fina mindre fiskarstugor som nu är fritidshus. Här ligger också ett pittoreskt kapell. Vid den gamla fyrplatsen på Agöns östra udde är vegetationen sparsam. Den klippiga stranden sluttar brant ner i havet. Storhamn är en djup vik som nästan klyver ön i två delar. I vikens mynning ligger Ormsundet. Som är en populär sandstrand med bryggor för gästbåtar. 
 • 2 Familjen
  Ta med familjen på en skärgårdsupplevelse.
 • 3 Storjungfrun
  Storjungfrun är Jungfrukustens moder och har också gett sitt namn till Jungfrukusten, som är benämningen på kuststräckan i Hälsingland och Gästrikland. Vid hamnen finns en större fyr och utspridda stugor som tidigare har bebotts av fiskare och fyrvaktare. Kapellet ligger i slutet av klapperstensfältet. På eftermiddagarna fylls den skyddade hamnen av segel- och motorbåtar på väg till eller från kusten i norr. Njut av det karga klimatet i ytterskärgården och se hur fyrvaktare och fiskare har levt under många århundraden.
  Det finns flera uppmärkta vandringsleder på ön. De flesta utgår från hamnen. Klipporna på öns nordvästra del är värda ett besök och där kan du räkna med att få vara ostörd. Stranden vid Toppatall är en av de bästa badplatserna på ön. Det finns gott om plats för sol, bad och kanske en stunds grillning.
 • 4 Kapell
  Det finns flera små kapell i skärgården. Det minsta finns på Prästgrundet.
 • 5 Plopp
  Vad spännande det är med vatten.
 • 6 Skatön
  Svartsundet skiljer Skatön från fastlandet. Att åka båt genom den grävda nyrenoverade Svartsundsrännan är en upplevelse i sig. Vid badstranden finns grillplats och torrtoa. Skatberget ligger alldeles intill stranden och är enkelt att ta sig upp på. Därifrån sysns större delen av Söderhammns skärgård. Det finns stigar så att du tar dig ända ut på Skatrevet. Där är det verkligen havskänsla. På norra sidan av ön finns flera små sandstränder och även några fina badklippor. Där kan du få en privat strand under en hel dag. 
 • 11 Lyskväll
  Sista lördagen i augusti ska enligt traditionen skärgårdsstugorna vintras in. Då är det lyskväll. Tusentals marschaller tänds runt om i skärgården. Måste upplevas på plats och helst från en båt.
 • 8 Klacksörarna
  Klacksörarna är en ögrupp i Söderhamns norra skärgård. På Storskärets insida finns några mindre sandstränder. Från stranden går några stigar för den som vill upptäcka andra delar av ön.
 • 9 Eld
  Att elda tillhör en av de trevligaste aktiviteterna i friluftslivet. Här är det kolbullar på gång.
 • 10 Branthäll
  Branthäll är en klippö i inre delen av skärgården. Ön är högre än omgivande öar. Klipporna på utsidan är fantastiskt mjuka. Här finns många hällristningar även om de flesta är gjorda de senaste hundra åren av besökande båtbesättningar.
 • 7 Egen strand
  Det finns gott om plats i vär vackra skärgård. Du kan få en egen strand en hel dag.
 • 12 Prästgrundet
  Prästgrundet är en gammal fiskehamn som ligger i den ytttre skärgården. Hamnen ligger väl skyddad i en lagun. Sjöbodarna ligger tätt. Här finns skärgårdens minsta kapell och en fyr. Historien kring stenlabyrint mitt på ön är mystisk.
 • 5 Enskär
  Enskär är en variationsrik ö med något som tillfredsställer alla. Ön har flera fina badstränder både på västra och östra sidan. Det gör att det alltid går att hitta en strand där det är lä från vinden. Det går att vada till Korsmäss och Enskärs-Oren för att nå ytterligare sandstränder. På öns utsida ligger Malen Där saknas nästan helt vegetation. Däremot är fågellivet rikligt och havsatmosfären är påtaglig.
 

Dagtur

Åk ut och upplev skärgården tillsammans med oss. Alla våra dagturer leds av en lokal guide och inkluderar fika och/eller lunchpaket beroende på turens längd.

 

Vissa turer har ett tema, exempelvis fåglar, växter, historia, fiske eller underhållning i form av en historieberättare eller trubadur. Se vår Facebook-grupp för aktuella turer och teman.

 

Enskär halvdagstur
Enskär är en lättillgänglig ö med stor variation. Vi går iland vid sandstranden på öns västra sida. Därifrån vandrar vi till det smala sundet mot Korsmäss. Här finns utmärkta sandstränder på båda sidor om sundet. Det är möjligt att vada över till Korsmäss för en liten avstickare.

Vi går vidare mot Malen och kommer snart till nästa sandstrand. Här växlar ön skepnad från gammal tallskog till karg rullstensås med endast några vindpinade rönnbuskar. Vi kan bara fantisera om hur långt vågorna når under en vinterstorm. Det finns gott om havsfåglar. Havsörnen är en vanlig syn på den här delen av ön. Fikar gör vi på en liten kulle nära Haxhamn. Vandringen går vidare till hamnen, som ligger i en skyddad vik. Här ligger de små pittoreska husen tätt.

De som vill kan göra ytterligare en avstickare till Enskärs-Oren eller Orn som ön kallas lokalt. Där finns motorbåtsklubbens anläggning och några fina stränder. Det är sparsamt med växtlighet men den som är botaniskt intresserad kan göra fynd.

Några hundra meter till så är vi tillbaka vid båten. Om det finns tid över så går det att bada vid sandstranden.

Här finns också några stugor som går att boka dygnsvis via oss.

Hela turen tar 3 timmar.

 
 

Storjungfrun heldagstur
Storjungfrun är Jungfrukustens moder. Den största ön som ligger ensam men tryggt längst ut i skärgården. Vi börjar med hamnen som ligger utsatt på öns nordöstra del. Där vi tar en promenad och tittar på fyren och kapellet. Nära fyren finns några stugor som går att boka dygnsvis via oss. Vi tar sedan båten till Toppatall, som är en strand på öns sydvästra del.

De som vill kan istället på egen hand ta någon av vandringslederna till Toppatall. Vandringen är 2 – 4 kilometer beroende på vilken väg man väljer. Vi rekommenderar speciellt vägen förbi klippstranden på nordvästra delen av ön.

Vid Toppatall äter vi lunch och tillbringar några timmar på stranden eller upptäcker öns södra delar. Vissa år finns det rikligt med smultron på ön.

Hela turen tar 6 - 7 timmar och förutsätter lugnt väder.

Prästgrundet heldagstur
Vi går iland i hamnen som ligger i en skyddad lagun. Här har det funnits fiskare i många hundra år. Vi går till labyrinten, vars historia är mystisk. Kapellet är skärgårdens minsta men väl värt ett besök. Vid fyren, som ligger på ett stort klapperstensfält, är utsikten över havet magnifik.

De som känner sig pigg i benen fortsätter att gå runt ön. Det finns även möjlighet till bad på någon strand eller eller en stund för sig själv på en klippa.

Hela turen tar 6 - 7 timmar och förutsätter lugnt väder.

 
 

Skatön heldagstur
Svartsundet skiljer Skatön från fastlandet. Nyligen renoverades kanalen så den är nu farbar även med lite större båtar. Vid kanalens norra mynning ligger en fin badstrand med grillplats. En tur upp på Skatberget är ett måste. Berget är bara 32 meter över havet men sticker ändå upp i förhållande till den omgivande flacka terrängen. På väg upp på berget passerar vi en vacker tallskog.

Från toppen beundrar vi utsikten innan vi fortsätter på små stigar efter öns norra sida. Den norra delen av ön är nästan helt obebyggd. Vid Ankarbergs finns ett klapperstensfält med flera byggda gångar och vindskydd. Om vattenståndet är rätt så kan vi ta oss ut på Skatrevet, som är ett rullstensrev som slingrar sig rakt ut i havet. Här finns nästan ingen vegetation och havskänslan är påtaglig. På vägen tillbaka till Svartsundet passerar vi Skathamnen.

Hela vandringen är ca 8 kilometer men det går att gena på flera ställen. För de som vill gå på egen hand finns flera små badstränder och klippor på öns norra del. Där går det oftast att få vara helt för sig själv.

Hela turen tar 6 - 7 timmar.

Branthäll halvdagstur
En enkel men mysig kvällstur till lättillgängliga Branthäll. Vi vandrar runt ön och grillar sedan vid någon av öns grillplatser. Välj ut en favoritklippa och bara njut av vågorna och solnedgången.

Hela turen tar 3 timmar.

 
 

Inre skärgården rundtur
En rundtur i inre skärgården är perfekt för dig som på kort tid vill uppleva mycket av Söderhamns skärgård.
Vi går med låg fart förbi Enskär, Enskärs-Oren, Klumpudden och Lilljungfrun. Efter att ha rundat Skatudden så glider vi igenom Svartsundsrännan. Det är lugnt och lummigt när vi glider förbi sommarhusen. Vi fortsätter förbi segelsällskapets hamn i Segelvik och passerar Branthäll. Fågelvägen är det nu nära till Stenö men båtvägen går även runt Sandskär.

Hela turen tar ca 2 timmar.

Södra skärgården rundtur
Om vädret tillåter så börjar vi med Storjungfrun och ett kort stopp med fika vid Toppatall. Därefter passerar vi Tupparna, och Kalvhararna. Lunchen får vi hos Flodberg i Trollharen. Där går det även att köpa fisk av olika slag. Efter en promenad i fiskeläget åker vi mot Kusökalv. Hemresan anpassar vi efter vädret.

Hela turen tar ca 5 timmar och förutsätter lugnt väder.

 
 

Norra skärgården rundtur
Vi börjar med en tur genom Svartsundsrännan till yttre Norrfjärd. Vid Svartsundet tar vi ett kort fikastopp. Vi passerar sedan Klacksörarna, där det finns stugor att hyra dygnsvis som kan bokas via oss.
Skärså är nästa stopp. Det är Söderhamns största fiskeläge. Här finns flera bofasta och ett stort antal fritidsboende. Lunchen får vi på Albertina som har ett utmärkt utbud av fiskrätter tillagade på husmansvis. Där går det även att köpa fisk, choklad och andra njutbara godsaker. Efter en promenad i fiskeläget stävar vi ut mot havet igen.
Om vädret tillåter går vi iland på Prästgrundet. Hamnen ligger i en skyddad lagun. Här har det funnits fiskare i många hundra år. Vi går till labyrinten, vars historia är mystisk. Det finns också ett litet kapell och en fyr som är ett måste att passera. De som känner sig pigg i benen kan gå en runda på ön. Det finns även möjlighet till bad eller en stund för sig själv på en klippa.
På vägen hem passerar vi Hällegrundets fyr.

Hela turen tar 6 - 7 timmar och förutsätter lugnt väder.

 

Facebook Följ oss på Facebook

 

Bruksbåten Skärgårdstjänster Flotthäll 401, 826 91 Söderhamn, Tel 0270 28 10 64, E-post info@bruksbaten.se