Taxibåt&Skärgårdsupplevelse

Söderhamn


 
 
 • 1 Agön
  Agön är en av de största öarna i Hälsingeskärgården. I fiskeläget, som ligger på öns södra sida, finns många fina mindre fiskarstugor som nu är fritidshus. Här ligger också ett pittoreskt kapell. Vid den gamla fyrplatsen på Agöns östra udde är vegetationen sparsam. Den klippiga stranden sluttar brant ner i havet. Storhamn är en djup vik som nästan klyver ön i två delar. I vikens mynning ligger Ormsundet. Som är en populär sandstrand med bryggor för gästbåtar. 
 • 2 Familjen
  Ta med familjen på en skärgårdsupplevelse.
 • 3 Storjungfrun
  Storjungfrun är Jungfrukustens moder och har också gett sitt namn till Jungfrukusten, som är benämningen på kuststräckan i Hälsingland och Gästrikland. Vid hamnen finns en större fyr och utspridda stugor som tidigare har bebotts av fiskare och fyrvaktare. Kapellet ligger i slutet av klapperstensfältet. På eftermiddagarna fylls den skyddade hamnen av segel- och motorbåtar på väg till eller från kusten i norr. Njut av det karga klimatet i ytterskärgården och se hur fyrvaktare och fiskare har levt under många århundraden.
  Det finns flera uppmärkta vandringsleder på ön. De flesta utgår från hamnen. Klipporna på öns nordvästra del är värda ett besök och där kan du räkna med att få vara ostörd. Stranden vid Toppatall är en av de bästa badplatserna på ön. Det finns gott om plats för sol, bad och kanske en stunds grillning.
 • 4 Kapell
  Det finns flera små kapell i skärgården. Det minsta finns på Prästgrundet.
 • 5 Plopp
  Vad spännande det är med vatten.
 • 6 Skatön
  Svartsundet skiljer Skatön från fastlandet. Att åka båt genom den grävda nyrenoverade Svartsundsrännan är en upplevelse i sig. Vid badstranden finns grillplats och torrtoa. Skatberget ligger alldeles intill stranden och är enkelt att ta sig upp på. Därifrån sysns större delen av Söderhammns skärgård. Det finns stigar så att du tar dig ända ut på Skatrevet. Där är det verkligen havskänsla. På norra sidan av ön finns flera små sandstränder och även några fina badklippor. Där kan du få en privat strand under en hel dag. 
 • 11 Lyskväll
  Sista lördagen i augusti ska enligt traditionen skärgårdsstugorna vintras in. Då är det lyskväll. Tusentals marschaller tänds runt om i skärgården. Måste upplevas på plats och helst från en båt.
 • 8 Klacksörarna
  Klacksörarna är en ögrupp i Söderhamns norra skärgård. På Storskärets insida finns några mindre sandstränder. Från stranden går några stigar för den som vill upptäcka andra delar av ön.
 • 9 Eld
  Att elda tillhör en av de trevligaste aktiviteterna i friluftslivet. Här är det kolbullar på gång.
 • 10 Branthäll
  Branthäll är en klippö i inre delen av skärgården. Ön är högre än omgivande öar. Klipporna på utsidan är fantastiskt mjuka. Här finns många hällristningar även om de flesta är gjorda de senaste hundra åren av besökande båtbesättningar.
 • 7 Egen strand
  Det finns gott om plats i vär vackra skärgård. Du kan få en egen strand en hel dag.
 • 12 Prästgrundet
  Prästgrundet är en gammal fiskehamn som ligger i den ytttre skärgården. Hamnen ligger väl skyddad i en lagun. Sjöbodarna ligger tätt. Här finns skärgårdens minsta kapell och en fyr. Historien kring stenlabyrint mitt på ön är mystisk.
 • 5 Enskär
  Enskär är en variationsrik ö med något som tillfredsställer alla. Ön har flera fina badstränder både på västra och östra sidan. Det gör att det alltid går att hitta en strand där det är lä från vinden. Det går att vada till Korsmäss och Enskärs-Oren för att nå ytterligare sandstränder. På öns utsida ligger Malen Där saknas nästan helt vegetation. Däremot är fågellivet rikligt och havsatmosfären är påtaglig.
 

Flera dagar med boende

Vi vet att när du har kommit ut i vår vackra skärgård så vill du gärna stanna ett tag. Vi erbjuder stugor och vandrarhemsboende där båttransport ingår.

 

Vi kan även ordna service kring boendet med vattendunkar, lakan, matkassar eller annat som gör din skärgårdsvistelse till en härlig upplevelse.

 

Enskär flera dagar
Enskär är en variationsrik ö. Stugorna ligger vid en fin badstrand med härlig kvälssol.

Stugorna är enkla men fullt utrustade för självhushåll. Varje stuga har 4 + 2 bäddar, el och braskamin. Max sex personer per stuga. De tre stugorna delar mulltoa, bastu och roddbåt.

Stygorna hyrs per dygn. Restiden från Stenö till Enskär är ca 15 minuter.

 
 

Storjungfrun flera dagar
När du äntligen kommer till Storjungfrun så passa på och stanna några dagar. Du bor på ett av de häftigaste platserna i skärgården. Utsikten från verandan är underbar. På andra sidan husknuten finns hamnens trygga lugn med det gamla fiskeläget och fyren. Där finns också en flitigt utnyttjad gästhamn som ofta besöks av långväga gäster.

Stugorna är enkla men fullt utrustade för självhushåll. Varje stuga har 4 + 2 bäddar, braskamin, spis och kylskåp som drivs med gasol. Max sex personer per stuga. De tre stugorna delar mulltoa och servicebyggnad. Bastu och grillplats finns vid hamnen. Det finns även ett enklare gruppboende och en konferenslokal för större sällskap.

Stygorna hyrs per dygn. Restiden från Stenö till Storjungfrun är ca 40 minuter.

Klacksörarna flera dagar
I norra skärgården ligger ögruppen Klacksörarna. Stugorna ligger mot sydväst så det är sol under större delan av dagen. Bara hundra meter bort finns en fin badstrand.

Stugorna är enkla men fullt utrustade för självhushåll. Varje stuga har 4 + 2 bäddar, braskamin, spis och kylskåp som drivs med gasol. Max sex personer per stuga. De tre stugorna delar mulltoa och bastu.

Stygorna hyrs per dygn. Restiden från Stenö till Klacksörarna är ca 40 minuter.

 
 

Rönnskär flera dagar
Rönnskär är en gammal lotsplats. Stugorna och sjöbodarna ligger tätt. I den gamla lotsstationen finns numera ett vandrarhem.

Det finns ett 1-bäddsrum, tre 2-bäddsrum och tre 3-bäddsrum. Det gemensamma utrymmet innehåller kök, sällskapsrum och dusch. Mulltoa finns i en egen byggnad. I lotsutkiken finns ytterligare ett sällskapsrum med braskamin. Det är fönster runt om och utsikten är magnifik.

Rummen hyrs per dygn. Restiden från Stenö till Rönnskär är ca 20 minuter.

 

Facebook Följ oss på Facebook

 

Bruksbåten Skärgårdstjänster Flotthäll 401, 826 91 Söderhamn, Tel 0270 28 10 64, E-post info@bruksbaten.se